Újpesti Vagyonkezelő Zrt.
Keresés

Megkezdődik az új Újpesti Piac, Vásárcsarnok és Kulturális Rendezvényközpont építése

A kiviteli szerződések aláírását követően, november elején megkezdődhet az új Újpesti Piac, Vásárcsarnok és Kulturális Rendezvényközpont építése, amely a tervek szerint 2017 nyarától nyitja meg kapuit.

A Szent István tér rendezése keretében 2013 tavaszán kezdődött meg az Újpesti Vásárcsarnok és Kulturális Rendezvényközpont megvalósításának kidolgozása, és a beruházásról 2013 júniusában határozott Újpest Önkormányzatának képviselőtestülete. A döntést követően kezdődhettek meg a tervezési-előkészítési munkálatok, illetve engedélyeztetési eljárások. Az előkészítés keretében a Szent István tér 21 szám alatti teljesen megújult épületbe költözött át a plébánia, és sor került az érintett területen található romos, kihasználatlan épületek bontására is.

A vásárcsarnok építési engedélyezési eljárása 2014 nyarán indulhatott el, amellyel párhuzamosan az Újpesti Vagyonkezelő (ÚV) Zrt. megkezdte a kivitelezési és közbeszerzési eljárás lefolytatását. Az érvényes és eredményes közbeszerzési eljárást követően kerülhetett sor a kivitelezési szerződés aláírására. A mélyépítési és közműépítési munkák kivitelezője a Hídépítő & Soletanche Bachy Mélyalapozó Kft. november első napjaiban kezdi el a munkálatokat, melyek elvégzése 7 hónapot vesz igénybe. A szerkezet- és magasépítési munkálatokat a Kalotherm Építőipari Zrt. végzi 2016 júniusától 2017 júliusáig, így az előzetes tervek szerint 2017 nyarától már az új vásárcsarnok is a vásárlók rendelkezésére áll, valamint erre az időre a környező utak felújítása is lezárulhat.

Az új vásárcsarnok bruttó beépített területe a parkolók megközelítését szolgáló rámpával együtt több mint huszonötezer négyzetméter, míg nettó területe megközelíti a tizennyolcezret. A létesítmény maximális befogadható létszáma több mint 4.000 fő. A teljes épület akadálymentesített, korszerű, energiatakarékos szellőző- és fűtő-hűtőrendszerrel lesz ellátva.

Az épület kétszintes mélygarázsában technológiai feltöltő terület, 120 személygépjármű és 15 db feltöltő-állás áll majd a -1, -2 szinten rendelkezésre. Az árufeltöltés a -2 szintről történik teherfelvonón keresztül, és az árudaszinteken belső feltöltőfolyosó is lesz. A vásárlók belső közlekedését felvonók, mozgólépcsők és lépcsőházak szolgálják ki.  Az alsó szinteken kialakított piac- és vásártéren a földszinten kerül elhelyezésre az árusítóasztalok teljes mennyisége és az árudák egy része, a hússzekció és élelmiszerüzlet az emeleten kap helyet. Szezonális, illetve ideiglenes árusítás céljára további 130 asztal áll majd rendelkezésre a fedett/nyitott piactéren a következő ütemben megépülő promenád alatt.

A felső szinteken rendezvényközpontot és külső tetőkertet alakítanak ki. A multifunkcionális nagyteremben az igényeknek megfelelően számos elrendezési módra nyílik lehetőség, maximálisan 1.250 álló, vagy 520 ülőhely lesz, a két többcélú használatra alkalmas kisteremben együttesen további 240 fő helyezhető el. A rendezvényközpont látogatóinak ruhatár, büfé és közönségforgalmi WC-blokk is rendelkezésére áll majd.

A régi piac a kivitelezés teljes ideje alatt a hét minden napján nyitva lesz. Az építkezéssel kapcsolatos kényelmetlenségek minimalizálása érdekében a munkálatok során a kivitelezők, a piac vezetése és az önkormányzat illetékesei folyamatosan egyeztetnek. Ezzel együtt az előttünk álló két év során több, részben ideiglenes, részben végleges közlekedési, parkolási változás is kényelmetlenséget fog jelenteni, a megszokott megközelítési útvonalak – beleértve a 147-es busz vonalát is – időszakonként módosulni fognak. Hasonlóan változni fog a következő két évre az áruszállítás rendje, és az áruszállítók parkolásának szabályozása is. A változásokról részletes és folyamatosan frissítésre kerülő tájékoztató kerül majd a vásárlók és az árusok részére kiadásra.