Újpesti Vagyonkezelő Zrt.
Keresés

Egyedülálló uszoda nyílt Újpesten

November 5-én megnyitotta kapuit a Halassy Olivér Sportközpont - Városi Uszoda Újpesten. A legkorszerűbbek közé tartozó létesítmény környezetbarát és akadálymentesített. A megnyitó napján gyerekek és élsportolók vehették elsőként birtokba a medencéket.

A nagyszabású megnyitón a jelenlévők legnagyobb meglepetésére – a vízipóló-csapatkapitányokhoz hasonlóan – a polgármester elsőként landolt az úszómedencében Erdei Zsolt ökölvívó világbajnok, Martinek János öttusázó olimpiai- és világbajnok, valamint Güttler Károly Európa bajnok úszó segítségével.

A "Hajrá Újpest! Városfejlesztési Program" keretében Káposztásmegyeren épült elegáns uszodát Újpest büszkeségei jelenlétében adták át. Jelen volt Kozák Danuta, Berki Krisztián, Dombi Rudolf, Güttler Károly, Martinek János, Tibolya Péter, Erdei Zsolt és a város általános iskoláit képviselő gyerekek, akik először versenyezhettek az új medencében.

A város számára óriási jelentőséggel bír az új uszoda, hiszen saját, Újpest önálló erejéből megvalósított létesítménye, amely lehetőséget nyújt majd a kényelmesebb és költséghatékonyabb iskolai úszásra, az úszásoktatásra és pihenésre is.

Az uszoda kialakítása emellett teljesen akadálymentes, a mozgáskorlátozottak közvetlenül a bejárat mögötti helyiségben, a földszinten öltözhetnek és a Braille-írásos táblákkal, útmutatókkal a látássérültekre is gondoltak.

Az Újpesti Önkormányzat vezetői elkötelezettek a környezetbarát megoldások mellett, így már a tervezési fázisban eldőlt, hogy megújuló energiaforrás fogja biztosítani az uszoda fűtését és melegvíz-ellátását annak érdekében, hogy az üzemeltetés költségei a későbbiek folyamán a lehető legalacsonyabbak legyenek, és ne csak a létrehozás, de az üzemeltetés költségeit is vállalni és teljesíteni tudja a kerület. Így az uszoda hosszú távú, gazdaságos hőellátását egy vízkutas hőszivattyús rendszer biztosítja. A kiválasztott rendszer a talajvíz hőtartalmát hasznosítja, amely egy hagyományos fűtési rendszerhez képest 50%-al olcsóbb üzemeltetést biztosít. Az öt termelőkútból kiszivattyúzott, percenként maximálisan 650 liter víz a hőszivattyúkban leadja hőtartalmának egy részét, majd a tíz db nyeletőkúton keresztül visszakerül a talajba. Eközben hőmérséklete 12 °C-ról 6°C-ra csökken. A kutak kialakítását hidrodinamikai modellszámítások előzték meg, hiszen fontos szempont volt, hogy a lehűtött és a talajba visszavezetett víz ne kerüljön újra a melegebb vizet szívó kutakba. A talajvízből elvont energiát 4 db hőszivattyú közvetíti a medencékhez, és ezek biztosítják a zuhanyzók melegvíz-igényét is.

További információk: www.haloujpest.hu

Galbavi Mónika

Újpesti Sajtó Kft.

1043 Budapest Tavasz u. 4.

M: +36 70 4086070

E: galbavi.monika@ujpestimedia.hu